BEEP biedt een standaard lijst aan maar je kan ook zelf je kastkaart ontwerpen. Je kan kiezen uit een lijst met onderwerpen waarvoor je gegevens en notities in kan vullen. Wij raden aan de kastkaart configuratie op een groter scherm zoals een desktop of laptop computer te doen. De kastkaart is van toepassing op alle kasten voor je account.

Hoe het werkt
Open een nieuwe inspectie bij een bijenkast en klik dan op 'Aanpassen kastkaart'.

Als eerste kan je de naam van de kastkaart invoeren. Dan kan je de onderdelen uit de boomstructuur selecteren om je eigen kastkaart samen te stellen.

In- en uitklappen kun je doen door het pijltje Pijltje links van het onderwerp aan te klikken. De onderwerpen die al op je huidige kastkaart staan, zijn al aangevinkt. Let op: als je zo'n hoofdonderwerp aanvinkt, dan worden alle onderliggende takken ook aangevinkt (geselecteerd). Wil je dat niet? Bewaar de selectie dan niet door op het pijltje naar links te klikken en start opnieuw.

Als je de vink weghaalt, wordt dit onderwerp verwijderd van je digitale kastkaart. Als je al gegevens had ingevoerd, dan blijven die bewaard. En alle gegevens die je opgeslagen hebt in inspecties, kun je terugvinden in het inspectieoverzicht per kast. Je kan dus onderwerpen aan- of uitvinken om ze respectievelijk toe te voegen of te verwijderen van je persoonlijke kastkaart. Als je een onderwerp aanvinkt dan worden altijd de onderwerpen waar het aan gekoppeld is in de boomstructuur ook geselecteerd. Dit zorgt ervoor dat je kastkaart overzichtelijk blijft. Hieronder in het plaatje hieronder hoe het werkt.

Kastkaart edit 3stap

Volgorde aanpassen
Ook kun je de volgorde van onderwerpen aanpassen. Dit doe je door een onderwerp aan te klikken en te verslepen naar de gewenste plek. Vanwege de logica in de boomstructuur kun je het niet overal naartoe slepen. De volgende iconen geven aan waar dit wel en niet kan:Slepen oken Slepen niet ok. Als je de juiste plek gevonden hebt, laat dan de muisknop (op computer) of vinger (op touchscreen) los.

Zoeken
De boomstructuur is behoorlijk uitgebreid. Het biedt daarmee veel mogelijkheden om de kastkaart naar je hand te zetten. Om makkelijk iets te vinden, kun je de zoekfunctie gebruiken. Als je instelling op de Nederlandse taal staat, gebruik dan Nederlandse woorden. Als je in het zoekveld een term invult, worden alle items die de zoekterm bevatten rood gekleurd en klappen ze uit. Vervolgens kun je het onderwerp wat je wilt gebruiken aanvinken.

Als je de kastkaart hebt samengesteld, klik je op 'Opslaan kastkaart'.

Overzicht data caterorieën
De items die in de kastkaart beschikbaar zijn, zijn voor achtergrond informatie weergegeven in het overzicht hieronder. We noemen dit de bijendata 'taxonomie', data classificatie of data categorieën. Er zijn in totaal ca. 500 onderwerpen beschikbaar en zo'n 200 als je de opties in lijstjes (dropdown) niet meetelt. De hoofdvertakkingen zijn bijenvolk, aandoening, voedsel, productie en weer. Elk onderwerp bevat meerdere onderwerpen die daar logisch onder passen. Bronnen aan de hand waarvan deze boomstructuur samengesteld is zijn: kastkaarten, COLOSS Beebook en enquete, Healthy-B toolbox, FAO honeybee diseases, Apiservices.biz glossary, Beebreed, Imkerpedia and Wikipedia. Klik hier voor de grote versie (pdf/Engels).

Beep data categorisation v2 small