Er is in Nederland en België grotendeels dekking met het gratis TTN netwerk van gateways. Je kan op TTNmapper.org controleren of jouw bijenvolken in een gebied staan waar je waarschijnlijk toegang hebt tot het netwerk:

• Zoom in op de locatie van je bijenstand en welke gateways het dichtst bij is.
  • Klik op het icoon van de gateway en kies dan 'radar'.

Dat geeft je een beeld van de afstand van historische connecties die gemaakt zijn. Als dit geen goed beeld geeft, probeer dan gateways die in steden staan in de omgeving. Vaak zijn die hoog geïnstalleerd en geven zeer betrouwbare verbindingen. Rode kleuren staan overigens voor het krachtigste signaal. Is er even geen signaal en wil je niet zelf een gateway aansluiten dan kan je de data vanaf de BEEP base uitlezen via Bluetooth.

TTNmapper.org

Mocht je nog vragen hebben over het controleren van dekking, neem dan contact op en we helpen je verder.

Is er geen signaal bij je bijenstand of is het niet duidelijke uit het kaartje af te leiden dan kun je drie dingen doen:

1. Zelf een LoRa gateway installeren (lees hier welke gateways geschikt zijn).

2. Veel gemeenten dragen bij aan het LoRa initiatief en installeren gateways. Informeer dus wat de situatie is in jouw gemeente. De BEEP base kan juist een goede case zijn om de investering te verantwoorden.

3. Maak gebruik van een commercieel LoRa netwerk van KPN via Simpoint (Nederland), Proximus (België) of WirelessThings (België).