Bij de eerste bijenkastinspectie van het jaar raden wij aan om de batterijen te vervangen, het geheugen van de BEEP base uit te lezen en een nieuwe gewichtskalibratie uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de BEEP base weer klaar is voor een jaar lang meten! Let op: voor stap 1, 4 en 5 moet de base onder de kast vandaan gehaald worden.

Stap 1: Vervang de batterijen

Vervang de oude batterijen door Energizer Lithium batterijen die je online kunt bestellen. Dan kan de BEEP base weer een jaar aan data meten en verzenden. Maak na het vervangen van de batterijen verbinding met de base door middel van de BEEP base app. Hierdoor wordt de klok opnieuw ingesteld. Meer informatie over het vervangen van batterijen vindt je hier.

Stap 2: Firmware-update

De software op de BEEP base die de metingen en gegevensoverdracht uitvoert, wordt de firmware genoemd. Dit is een goed moment om de firmware bij te werken naar de nieuwste versie. Stapsgewijze handleidingen voor firmware-update voor de Android- en iOS-app zijn beschikbaar in onze helpdesk.

Stap 3: Uitlezen flashlog

De meetgegevens worden naar de BEEP server gestuurd, maar het kan zijn dat niet alle gegevenspunten goed worden ontvangen. Dit is normaal voor draadloze verbindingen. Daarom worden meetgegevens ook opgeslagen in een geheugen op de BEEP base, de zogenaamde flash-log. Met de BEEP base app kun je verbinding maken met de BEEP base, het flash log lezen en de app stuurt het automatisch naar de server. Ook wordt het geheugen leeg gemaakt zodat er nog minimaal een jaar aan metingen kan worden gedaan en opgeslagen. Om de flashlog te lezen, maak je verbinding met de BEEP base met behulp van de BEEP base app en selecteert u 'Downloaden'.

Stap 4: Voer een nieuwe gewichtskalibratie uit

Deze stap is belangrijk om ervoor te zorgen dat de metingen zo nauwkeurig mogelijk zijn. Hoe je de kalibratie uitvoert, vindt je in dit artikel.

Stap 5: Draai de bouten vast

De laatste voorbereiding voor het nieuwe seizoen is het aandraaien van de bouten waarmee de poten van de BEEP base worden vastgezet. Dit zijn vleugel- of imbusbouten.